DOF   Dansk Orienterings-Forbund Hovedsponsor: TRIMTEX

Kort

GPS udstyr til korttegning

Af: Kortsupervisor Flemming Nørgaard den 09-02-2011

Steen Frandsen fortæller om sin erfaring med Garmins nye model GPSmap 60, suppleret med et par tilføjelser fra Jens Sørensen.

KORTUDVALGET har hidtil anbefalet Garmin GPSmap 60CSx, som den mest anvendelige gps til korttegning. Denne model er desværre ved at udgå fra markedet. Der er måske nogle få stykker tilbage hos forhandlere rundt i landet en kort tid endnu.
Jeg har derfor søgt efter en afløser.
Det bedste valg jeg kunne finde, er den nye model Garmin GPSmap 62 s (eller 62 st).
Den minder en hel del om forgængeren. Den er robust konstrueret, og den har mulighed for at påsætte en udvendig antenne. Og det er et krav til brug ved korttegning. Ellers er den ikke god nok, selv om fabrikanterne fremhæver en bedre indbygget antenne end tidligere.
Prisen er ca 3000,- for model 62s og omkring 700,- mere for model 62st.
Begge har som sagt antennestik. (Det har model 62 IKKE)
Antennen er fortsat GA25 lavprofil MCX til 400.- Denne kan købes hos thansen.dk, for der er tale om en antenne til at sætte på bilens tag, ikke til at sætte i hatten, som vi gør.

Jeg har nu testet flere dage i skoven med både den gamle model og den nye. Og der er ikke forskel på nøjagtigheden, men det indbyggede kompas er bedre. Den nye 62s har en lidt anden menu, som det tager lidt tid at venne sig til. Nu har jeg jo anvendt den gamle model 60 flere hundrede dage.
På model 62s er der en mulighed for at flytte rundt på menufelterne, så man kan indrette den efter sit eget ønske. Men det gør det ret vanskeligt at forklare begyndere hvor de skal finde de forskellige funktioner, hvis vi ikke har dem sat op på sammen måde.
Det er muligt at sætte den til at registrere spor, også med et signal pr. 2 sekunder. Den har meget stor hukommelse, så vi er ikke længere begrænset af de 5,5 times brug - som med model 60. Envidere sker der ikke en forringelse når data gemmes på SD kortet.

Model 62s har antennestikket bagpå i midten, desværre under samme beskyttelseshætte som edb stikket. Så med antennen monteret er edb stikket ubeskyttet. Der er ikke “øje” hvortil man kan fastgøre antennen ekstra, som på model 60. Så jeg har viklet flere store elastikker omkring gps’en for at beskytte antenne-ledningen mod kraftige ryk. Det svage sted på denne er mellem ledningen og stikket til gps. Og det er kun et spørgsmål om tid, før en gren får fat i ledningen.
Jens har en løsning med at fastgøre antennekablet med tape og dele dækslet som fastgøres med en snor (se billede).

Hukommelsen på GPSmap 62s er som skrevet ret stor, og der er mulighed for at importere kort. Man kan købe mange forskellige kort hertil. Jens Sørensen har importeret hele Cowi- kurvebilledet for flere skove på en gang, og Bjarne Olsen har importeret et O-kort tegnet i OCAD

Desværre følger der ikke længere en CD incl. programmer med ved købet. På Nettet kan man hos Garmin hente et program "Garmin BaseCamp", som kan anvendes til at importere og exportere data og kort.
Det "gamle" program MapSource, der fulgte med model GPSmap 60, kan stadig anvendes til at hente spor fra GPS'en. Men tilsyneladende ikke længere waypoints. Og det kan gemme filen som .dxf Vi arbejder på at finde den bedste måde at behandle data på. Svaret kommer senere.f

Yderligere spørgsmål besvares af:
Steen Frandsen
86614015 - 23276759
steen.f@me.com